Την Παρασκευή 27/9/2024 η Στ' τάξη επισκέφτηκε το Στάδιο Ειρήνης & Φιλίας στον Φαληρικό όρμο. Εκεί από τις 27 εως 29/9 διεξήχθει ο διαγωνισμός FIRST Global Challenge για παιδιά ηλικίας από 14 έως 18 ετών, η Ολυμπιάδα ρομποτικής που φιλοξενήθηκε για το 2024 στην Ελλάδα. Την προηγούμενη μέρα είχε γίνει στο Παναθηναϊκό Στάδιο η τελετή έναρξης με ομάδες από 193 χώρες

Στην αρχή, με την βοήθεια εθελοντών από διάφορες χώρες του κόσμου ξεναγηθήκαμε στα pits των ομάδων. Τα παιδιά περιηγήθηκαν, χαιρέτησαν και μίλησαν με παιδιά από όλες τις χώρες του κόσμου,  που "κουβαλούσαν" μαζί τους τον δικό τους πολιτισμό, την κουλτούρα και τα χρώματα τους. Αντάλλαξαν αναμνηστικά, σημαίες, κονκάρδες, κεράσματα. Είδαν τους μελλοντικούς μηχανικούς σε δράση, όπου επισκεύαζαν και διόρθωναν τα ρομπότ τους επιτόπου.

Στη συνέχεια, πάντα με την βοήθεια εθελοντών, καθίσαμε στον αγωνιστικό χώρο του γηπέδου, όπου παρακολουθήσαμε τους προκριματικούς αγώνες. Εκεί συμμετείχαν μαθητές από 193 χώρες, οι οποιοι διαγωνίστηκαν σε προκλήσεις με θέμα "Feeding the Future", αναπτύσσοντας ρομπότ που σχετίζονται με τη βιωσιμότητα του νερού, των τροφίμων και της ενέργειας. Oι ομάδες εκτός από το γενικό συναγωνισμό μεταξύ τους έπρεπε να συνεργαστούν ανά group των 6 χωρών με τα ρομπότ που είχαν φτιάξει για να πετύχουν στην κοινή αποστολή. Η βασική αποστολή ήταν να μαζέψουν πράσινες και μπλε μπάλες σε ψηλά διαφανή κουτιά, που αντιστοιχούσαν στο νερό και την ενέργεια, και όταν αυτό γινόταν απελευθερώνονταν πορτοκαλί μπάλες που αντιστοιχούσαν στο φαγητό και τις οποίες επίσης έπρεπε να συλλέξουν τα ρομπότ. Η βαθμολογία που συγκέντρωναν ήταν κοινή για τις 6 ομάδες του group.

Προλάβαμε και είδαμε ακόμα και την ελληνική συμμετοχή, όπου τα παιδιά υποστήριξαν την ομάδα μας, κουνώντας όμως σημαίες από όλες τις άλλες χώρες.
Ήταν μια εκδρομή με υπέροχα μηνύματα για τους μαθητές μας, ταυτόχρονα πολυπολιτισμική, τεχνολογική, ομαδικού πνεύματος και συνεργασίας, ευγενής άμιλλας και ανταγωνισμού αλλά με κοινό κοινωνικό  σκοπό κ στόχο την παραγωγή φαγητού και βελτίωση της ζωής των κατοίκων όλου του πλανήτη.

Οι δασκάλες της τάξης Χριστινίδου Ουρανία, Δέσποινα Τσαμούρη και ο δάσκαλος ΤΠΕ Μάμαλης Ιωάννης.